Spot Alımı ve İkinci El Eşya Alımı Nedir?

26.02.2021
Spot Alımı ve İkinci El Eşya Alımı Nedir?

Spotçular ve ikinci el eşya alanlar, günümüzde oldukça yaygın hale gelmiştir . Peki bu ne demek? Günümüzde bu kadar yaygın olan alışveriş süreci tarihten bu yana çok fazla değişmiş ve farklılıklara uğramıştır. Çok eski dönemlerde örneğin MÖ. İnsanlar birbirlerinin eski eşyalarını durumları olmadığı için giymekteydiler. Fakat yüzyıllar geçtikten sonra ve gelişen teknoloji ile beraberinde gelen modern hayat, biz insanların hayatında oldukça fazla değişikliklere ve farklı algıların ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır.

Kelime anlamları birbirinden farklı olan bu iki meslek grupları işlevsellik açısından da birbirlerinden oldukça farklı işlerdir. Spot kelimesinin birden fazla anlamı bulunmaktadır. Örneğin, dar bir alana güçlü bir ışık yöneltilebilen, ışık lambası ve stüdyo lambası gibi farklı anlamları bulunurken birde, herhangi bir aynalı alet üzerinde oluşturulan görüntü ya da ışıldak veya kısa tanıtım gibi birbirlerinden farklı anlamları bulunmaktadır.

 Birde bunların haricinde bir tür meslek grubu anlamına da gelmektedir. Spot, bir malın çok miktarda satıldığı yerden, toptancıdan veresiye aldıktan sonra bu malı piyasada değerinin daha aşağısında peşin olarak satma anlamını da taşımaktadır. Ve bu işi yapan kişilere ise spotçu denmektedir.

İkinci el eşyalar, bir kişinin ya da birkaç kişinin sıfır olarak aldığı ve kullandığı malların, daha sonrasında başkasının kullanımına ücretli ya da ücretsiz olarak verildiğinde, ikinci el eşya olarak geçmesi demektedir. Bu işi yapan kişilere ise ikinci el eşyacılar denmektedir. Bu işi bir ticaret haline getirip sermaye kazanmak için kullanan kişilere denir.

 Günümüzde oldukça yaygın olan bu iki meslek grubu zengin ya da daha yoksul koşullardaki insanlar veya gruplar tarafından fazlası ile tercih edilmektedir. Hem daha ekonomik fiyatlar olmasından dolayı hem de artık günümüzde oldukça popüler bir iş olmasından ötürü birçok insan tarafından alıcı ya da satıcı olarak kullanılır bir hal almaktadır.

Hemen hemen her sektörde yaygın olarak kullanılan bu meslek grupları, kıyafetten mobilyaya, beyaz eşyalardan teknolojik aletlere kadar her türlü ikinci el eşyalar gerek kullanan kişiler tarafından gerekse başka kişiler tarafından oldukça yaygın olarak tercih edilmektedir. İkinci el eşya alımı daha ekonomik olmasının yanında, alınıp beğenilmeyen ya da kullanılmasından sıkıldığında elden çıkarılmak istenilen eşyaların bir kazanç doğrultusunda yapılmasına da olanak sağlamaktadır.

Spotçular ve ikinci el eşya alımı yapan mağazalar ve uygulamalar ya da internet sitelerinde bu kadar çok yaygın olan bu iki işlem, kazanç sağladığı için bir tür meslek grupları haline gelmiştir. Oldukça yarar sağlamasından dolayı birçok insanın bu uygulamaları ve internet sitelerini kullanmaktadır. Bunların yanı sıra bazı ikinci el eşyaların tarihi dokusunun bulunmasından dolayı nostaljik eşyaların da alınıp satılmasında büyük ilgi vardır.

Tümü