Spot Ama Kaliteli

19.03.2021
Spot Ama Kaliteli

Spot eşyalar ,  bu ürünler yetkili dağıtıcılar tarafından piyasaya sürülen ürünlerdir, çeşitli nedenlerden dolayı bu ürünlerin düşük veya yüksek fiyatlardan dolayı satılması zordur. Bu nedenle satış fiyatı bayi fiyatından daha düşüktür. Konu açıklamasının anlayabileceği bir konu olmadığı için örneklerle açıklamak daha yararlıdır. Aşağıdaki gibi açıklayalım. X markasının beyaz eşya distribütörlerinin aylık bazda satış kotası tahsis etmesi ve örneğin bir ay içinde distribütörlerinin marka çamaşır makinelerinden belirli bir miktar mal satın alması gerekmektedir. En azından parayı geri almak için bu çamaşır makinelerini kısa sürede satarak para kazanın. Piyasa koşulları veya mevsimsel nedenlerden dolayı bu çamaşır makinelerini aylık olarak son kullanıcıya satarak tamamlayamayan distribütörler spot pazara yöneldi. Hazır mal satın alan ve gerekli sayıda çamaşır makinesi satan yer ile iletişim kurar. Elbette satış fiyatı çok düşük olacak. Çünkü envanterini satması ve tüketmesi gerekiyor. Spot fiyatlardaki durum budur. Satıcının satış fiyatı fabrikadan satın aldığı fiyattan daha düşük olduğu için muhbir ürünü düşük bir fiyattan satın alır ve çok düşük bir kârla satar. Bu şekilde bir araya getirilirse, spot öğeler sıfır, yani hiç kullanılmamış öğeleri temsil eder.  Sadece düşük fiyatı nedeniyle Spot olarak adlandırılır. Söylediğimiz gibi eşyalar hasarlı veya kusurlu değildir.

Spot, ürünün kusurlu veya değiştirilmiş olduğu anlamına gelmez. Örneğin Arçelik sıfır beyaz eşya mağazasında gördüğünüz ürün fiyat dışında stoktaki üründen farklı değildir. Çamaşır makinesini yine örnek alalım. Birçok ürünün envanteri biriktiğinde, X marka bayileri nakit paraya sıkışıp kalma olasılığıyla karşı karşıyadır. Ardından envanterinde biriken ürünleri, spotu fark ettiği fiyattan daha düşük bir fiyata alan spot satıcılara satar. Bu, keşif tüccar grubunun oluşumu dediğimiz şeydir. Bilgi uçuran kişi ürünü nakit olarak satın aldı. Çok fazla mal aldığı için alıp satmak ucuzdur. Bayiler ve bayiler arasındaki fiyat farkı buradan gelmektedir. Bunu sadece bayiler yapmaz. Bazı insanlar hızlı satılan ürünler (LED TV'ler gibi) satın alır ve daha sonra nakit sıkışıklığını azaltmak için onları spot ışığına satarlar. Gözlemcinin satacağı fiyat doğal olarak bayinin fiyatından daha düşük olacaktır. Nakit sıkıntısına ek olarak, bazı kişiler aldıkları malları uyumsuzluk, beğenmeme, evliliğin iptali ve diğer nedenlerle sıfıra iade etmektedir.

Her iş biriminin kendi spot öğeleri vardır. Bu tür ürünler ayrıca lastikler, otomobil parçaları, bilgisayarlar ve gıda endüstrilerinde alınıp satılmaktadır. İşletmemiz, hazır beyaz eşya, mobilya, LED TV'ler, buzdolapları, çamaşır makineleri, bulaşık makineleri, klimalar, koltuk örtüleri, yataklar, baza içermektedir. Ülkemizin sık sık karşılaştığı ekonomik krizde, bu dönem ve dönemde tüketicilerin satın alma yöntemlerinde sürekli değişiklikler olması, yeni ürün modellerinin ortaya çıkması, eskimesi ve benzeri nedenlerle, yetkili acenteler ve distribütörler sözlerini çoğu zaman yerine getirememektedir. Bu durumda genellikle anlaşmayı kaybetmek istemezler.

Tümü